Az esküvői fotós az a pont a költségvetésben, amiben senki nem szeret spórolni. Mindenki csodálatos képeket, pillanatokat akar látni a fotókon, amik örök emlékként kísérik végig utána az életünket. Az esküvői fotósok zöme 100.000-150.000 Ft között dolgozik, ami ugyan sokak szerint megéri, szerintem pedig elrugaszkodottan hatalmas összeg. Nem mondom, hogy beletörődtem volna a család által okostelefonokkal készített képekbe, de biztosan nem szerettem volna ennyit áldozni 30-40 fotóért. Úgy gondolom ma már sokunknak az ismerettségi körében akad 1-1 tehetséges amatőr fotós, ügyesebb hobbi fotós egy jó géppel. Nekem szerencsém van, mert egy kedves ismerősöm, aki már korábban fotózott minket, a kisfiamat is, vállalta az esküvő fotózását nászajándékképp. Ő és a kedves párja is egész estés vendégek voltak. Ügyes fotós, elkapta a legjobb pillanatokat, megvannak az este nagy eseményei a fotókon. Nem bántuk meg, hogy végül nem hívtunk nagy nevű, felkapott esküvői fotóst brutális áron, ugyanis ezekkel a fotókkal is ugyanolyan boldogok leszünk.

2014. augusztus 15.

Címkék: esküvő montázs

2014.08.17. 10:45

mont_zs_1408264958.jpg_960x960

Megvolt a nagy nap, túl vagyunk. Azt hiszem elégedett lehetek a saját szervezésemmel, mind a képek láttán, mind a visszajelzések alapján. A montázson láthatjátok a saját magam által párnára felkötött gyűrűket, a saját magam által még a héten elkészített menükártyát, ültetőkártyát (melyre végül kézzel írtam fel egyesével a neveket!), a cipőm, ami tökéletes és kényelmes menyasszonyi cipőnek bizonyult és a csokromat, amelyet én kötöttem selyemvirágból. További bejegyzéseket, összefoglaló tapasztalatok és fotókat hamarosan.

kép.jpgIsmét egy pont az esküvői előkészületekben, amire az ember nem is gondolná, hogy mennyi pénzt lehet(ne) kidobni. Menyasszonyi cipő: kicsit boncolgassuk, mit is takar ez. Egy fehér, esetleg vajszínű elegáns női cipő, általában szandál, körömcipő, többnyire magassarkú. Tehát akkor mitől menyasszonyi egy cipő? Ez nem pontosan egy egyszerűen elegáns női körömcipő leírása volt? Miért kéne nekem bemennem egy erre szakosodott boltba, és megvennem 10-20.000 Ft-ért egy cipőt egyetlen nap erejéig, csak mert arra rámondták, hogy ez "menyasszonyi"? Amíg kerestem találkoztam csillogó, óriás masnis és egyéb egyedi megoldásokkal, ami biztosan nagyon jól mutat (főleg, hogy a hosszú ruha alól általában ki sem igazán látszik), de tényleg csak arra az egyetlen napra (illetve néhány órára) szól. Nem-nem, én ezt nem szeretném. Valami jó megoldás kell, éreztem, de először nem tudtam mit, és hogyan szeretnék. Igazat megvallva, hogyha már lett volna korábbról egy elegáns fehér vagy világos körömcipőm, szerintem nem veszek újat az esküvőre. Azonban én nem nagyon hordok ilyen cipőket, így ez a lehetőség kiesett. Vehetnék használtan is, nagyon sokat árulnak korrekt áron, általában egyszer használt, de azért mégis úgy gondolom, hogy spórolni ésszerűen, az nem pont azt jelenti, hogy más által használt cipőbe bújjak az esküvőmön.

ID-10019245.jpgFontos része az esküvőnek a zene, hiszen nincs esküvő jó hangulat nélkül, és nincs jó hangulat zene nélkül. Zene persze többféleképpen lehetséges, de persze a klasszikus talán egy felkért zenekar az esküvőn. Egy jó zenekart persze meg is kell fizetni, az árak ~50e Ft-tól (nagyon amatőr, kezdő, hobbi zenekarok, amik persze lehet, hogy nagyon szuperek is egyben!) egészen a csillagos égig terjedhetnek. Nem ritka a több százezer Ft-os gázsit igénylő zenekar sem, de talán átlagban a 150.000 Ft-os bérről beszélhetünk. Arról ne is beszéljünk, hogy a vacsorára is illik meghívni a tagokat, ami már akár 4-5-6-szor ~10-15e Ft, a tagok számától függően. Mindez ellenére persze sokan mégis a zenekart választják, hiszen hangulata van, és az olyan igazán "esküvős".

Egy kis személyes...

2014.02.23. 20:26

Úgy döntöttem néhány mondatban írok magunkról, csak hogy egy kicsit emberibbnek, közelibbnek tűnjünk, és meglegyen az elképzelés a blog kapcsán, hogy kik is azok, akiknek itt a nagy napjáról van szó.

Nálunk az esküvő gondolata nem friss, igazából már 2008-ban megtörtént az eljegyzésünk. Azonban úgy alakult, hogy a kisfiúnk is megfogant, így fontosabbnak tűnt a gyermekvállalásra készülni, a várandósággal és a szüléssel foglalkozni. Tudom, hogy vannak, akik pocakosan mennek férjhez, de én azt úgy, ott, és akkor nem szerettem volna, a papír pedig számunkra nem volt olyan mértékű prioritású. Így csúszott a dolog. Aztán az anyagiak egyáltalán nem úgy alakultak, hogy összejöhessen.

A ceremóniamester

Címkék: ceremóniamester

2014.02.23. 13:02

Hatalmas "A"-val az elején, mert én megtaláltam azt az embert, aki szívből-lélekből csinálja, és most itt nem is feltétlenül a pénz vonal miatt hangoztatom ezt. Emberileg egy olyan személyt sikerült találnom, akiért hálás vagyok. De kezdjük az elején!

Azt hamar eldöntöttük, hogy mi nem szeretnénk vőfélyt, se esküvői játékokat, hagyományos "butaságokat", egyszerűen csak egy közös délutánt, és estét a családokkal, és barátokkal. Igazából egyénfüggő, hogy ki mit szeretne, vannak, akik kimondottan arra vágynak, hogy nagyon vidéki, nagyon hagyományos legyen, és végig játszanak, ilyenkor jön a vőfély a képbe, de ezzel kapcsolatos tapasztalatokat sajnos nem tudok közölni. Vőfélyt, biztosan tudtuk, hogy nem fogadunk. Azonban ott lebegett, hogy ha csak 40-50 főről is van szó, valakinek a háttérből finoman "terelgetnie" kéne az embereket, hogy jól haladjon minden. A szertartás kezdetére mindenki leüljön, a vacsorakezdésre is ott legyenek az emberek, a tortát is felkonferálja valaki. Azonban nem szerettük volna, hogy túlzottan előtérbe helyezze magát, hogy meg akarja helyettünk szervezni az egész estét. Csak segítsen a kérésünknek megfelelően.

Esküvői torta

Címkék: esküvői torta

2014.02.22. 08:25

ID-10068971.jpgAz esküvői torta többek között igen fontos pillanata az esküvőnek. Úgy gondolom, hogy egy kellemes, szép tortára mindenképp szánni kell mind időt, mind pénzt. A szolgáltatók azonban az esküvői piac ezen szegmensében sem restek, tudják itt is, hogy az esküvő nagy varázsszó és bizony az átlagos tortaszelet árak, ami olyan 300-400 Ft/szelet, rögtön felszöknek 500-700 Ft/szelet árra. Sőt, nem ritka a 800-900 Ft/szelet ár sem. Hihetetlen, igaz? Mitől különlegesebb az a tortasütés, mint máskor? Tudom, hogy az esküvői torták jellemzően marcipán bevonatosak, ami alapból emeli a torta árát, így a szelet ár is magasabb, de ez sem magyarázza az elrugaszkodott árakat. Nagyon sok helyről kértem árajánlatot. Azt rögtön leszögeztem, hogy az én elméletem az, hogy attól, hogy esküvői torta, még nem kell túl különlegesnek vagy egzotikusnak lennie. Például olvastam egyszer valami ilyesmit: pisztácia ízű, áfonyával tűzdelt, mogyorógrillázzsal bolondított torta, rögtön háromszor annyiért. Miért? Az esküvőnkre érkezők egyszerű emberek, nem is biztos, hogy ilyen különlegességre vágynak. Sőt, a végén úgy járunk, hogy ránk marad a fél torta. Mi úgy döntöttünk, hogy két emeletes tortát szeretnénk, két külön tortából, külön ízekkel, viszont az ízek olyanok legyenek, amelyek átlagos emberi ízlésnek megfelelnek. Egyik szint vanília, másik valamilyen gyümölcs. Marcipán bevonatról is majdnem lemondtam az árakat tekintve (pl. nagyon szépen helyettesíthető fehér csoki bevonattal, díszítéssel), de végül a kitartó keresés meghozta az eredményt.

ID-100138207.jpgAz esküvőszervezés következő állomása, amikor leeshet az állunk, az a menyasszonyi csokor beszerzése. Aprócska, csupán kis kelléknek tűnő, de egész napunkat végigkísérő dologról van szó. Attól viszont teljes volt a ledöbbenésem, hogy a virágosok nem érzik túlzásnak elkérni egy menyasszonyi csokorért a 15-20.000 Ft-os árat. Nem túlzás, ha azt mondom, ez átlagár. Nagyon sokat olvastam fórumokat, több helyen tanácsolták egymásnak a házasulandók, hogy ne mondjuk el a virágosnak, hogy esküvőre lesz a csokor, akkor máris csak 5-6.000 Ft-ba kerül. Itt persze jött a pro és kontra, miszerint nem lesz elég tartós, ha nem tudják, hogy egész napot bírnia kell a csokornak. Erre mondta valaki, hogy annyit kell mondani, hogy messzire viszed a csokrot, pl. születésnapra egy távol élő rokonnak. Ez esetben tartósítják Neked, hasonlóan, mintha esküvőre rendelnéd.

Esküvői meghívó

2014.02.19. 20:33

ID-100175658.jpgElső körben leszögezném, hogy habár kreatív vagyok és még talán művészkedni is szeretek, viszont idő és türelemhiányban szenvedek, így nem fogtam bele az esküvői meghívók saját kezűleg való elkészítésébe. Párom pedig még annyira sem művészlélek, mint én. Így mi nem ezt az utat választottuk. Pedig nagyon sok ötletet olvastam az interneten. Ha Te úgy érzed, hogy benned van ehhez energia, szerintem érdemes belevágni. Nem csak a pénz kérdése miatt, hanem mert az szép. Az egyedi és csak a tiétek. Arra kell csak figyelni, hogy összességében nem biztos, hogy olcsóbban kijön, mint egy profi nyomdában, oda kell figyelni, hogy hol, és milyen "alapanyagokat" vásárolsz a meghívó készítéséhez. Érdemes alaposan utána olvasni!